Ο Καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος  μετά από επιστημονική εισήγηση από την Τάξη των Θετικών Επιστημών και με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, βραβεύθηκε στην πανηγυρική συνεδρίαση στις 21-12-2018 στην μεγάλη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών. Την βράβευση στον τιμώμενο Καθηγητή έκανε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ακαδημαϊκός, Αντώνιος Κουνάδης.

Το σκεπτικό της Ακαδημίας Αθηνών για την βράβευση του Καθηγητή ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας, Ακαδημαϊκό Βασίλειο Πετράτο στην πανηγυρική της συνεδρίαση και είναι το παρακάτω.

«Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών απονέμεται στον Καθηγητή της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανο-Τεχνολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Κωνσταντίνο Ν. Δεμέτζο, για το επιστημονικό του έργο «Pharmaceutical Nanotechnology. Fundamentals and Practical Applications; Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία. Βασικές αρχές και πρακτικές εφαρμογές». Το έργο του τιμώμενου έχει την αρετή του νέου και πρωτοτύπου και παρέχει διεπιστημονικές προσεγγίσεις που αφορούν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων νανοσυστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και θεραπευτικών βιομορίων για την θεραπεία των νόσων».

Ο καθηγητής κ. Δεμέτζος πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο του Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία: Βασικές Αρχές και Πρακτικές Εφαρμογές από τις Εκδόσεις Παρισιάνου, ενώ έχει επίσης επιμεληθεί για τον εκδοτικό μας οίκο και τα ακόλουθα βιβλία: Φαρμακευτική Τεχνολογία – Μεταφορά και Στοχευμένη Δράση Φαρμάκων: FASTtrack , Φαρμακευτική Τεχνολογία Ι και Φυσική Φαρμακευτική: FASTtrack.

Συγχαρητήρια!

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του  Καθηγητή Κωνσταντίνου Ν. Δεμέτζου

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1983) και ανακηρύχθηκε διδάκτορας των φαρμακευτικών επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1990. Οι μετεκπαιδεύσεις του αφορούσαν ερευνητική δραστηριότητα στην χημεία των φυσικών προϊόντων και στην νανοτεχνολογία στον τομέα της υγείας σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής Το επιστημονικό και διδακτικό έργο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ν. Δεμέτζου, αφορά στην έρευνα και διδασκαλία  καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων με έμφαση στα νανοτεχνολογικά συστήματα μεταφοράς φαρμακομορίων (nanotechnology of drug delivery nanosystems). Η πρωτοτυπία της έρευνας του εκτός των δημοσιεύσεων και των ανακοινώσεων σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, αντίστοιχα, οδήγησε στην απονομή Διεθνών αλλά και Εθνικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με κύριο αντικείμενο νανοτεχνολογικά φάρμακα κατά του καρκίνου. Το ερευνητικό του έργο , έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι μεγαλύτερος από 240, ενώ οι ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια υπερβαίνουν τις 400. Έχει βραβευθεί, αλλά και με τους συνεργάτες του, σε επιστημονικά συνέδρια και έχουν βραβευθεί τα βιβλία του ( μονογραφίες )  που αφορούν στην φαρμακευτική νανοτεχνολογία. Συμμετέχει ως μέλος Οργανωτικών Επιτροπών αλλά και ως Πρόεδρος Διεθνών και Ευρωπαϊκών επιστημονικών Συνεδρίων, ενώ είναι αξιολογητής σε πολλές επιτροπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετοχή ως κριτής επιστημονικών εργασιών σε περισσότερα από 40 επιστημονικά περιοδικά . Είναι Διευθυντής του εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ), Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας  Αν. Διευθυντής και συν-ιδρυτής του ξενόγλωσσου ΔΜΠΣ ‘Nanomedicine’ και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών επιστημών (2014-2016). Εκτός των μονογραφιών του, έχει συμμετάσχει στην μετάφραση και έχει επιμεληθεί τρία (3) διεθνή επιστημονικά συγγράμματα τα οποία δίνονται ως διδακτικά συγγράμματα στους φοιτητές των Πανεπιστημίων της Ελλάδος.