Γιατί πρέπει να εμβολιασθώ

Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος

Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ) 

Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

 

Βασικοί λόγοι χρήσης των εμβολίων

 1. Τα εμβόλια διαχρονικά και ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπινου γένους στον πλανήτη με βάση ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνονται μέσα από την έγκυρη βιβλιογραφία.
 2. Τα εμβόλια μας βοηθούν να αναπτύξουμε ανοσία χωρίς να χρειάζεται πρώτα να αρρωστήσουμε. 
 3. Τα εμβόλια έχουν συμβάλει στην βελτίωση του προσδόκιμου της ζωής των ανθρώπων και αποτρέπουν περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους και σώζουν 750.000 παιδιά από αναπηρίες.
 4. Τα εμβόλια είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένης μακροχρόνιας ερευνητικής προσπάθειας χιλιάδων επιστημόνων.
 5. Τα εμβόλια όπως και τα φάρμακα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές έγκρισης τους που εξαντλούν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία για να καταλήξουν στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους, πριν την κυκλοφορία τους.

Πρέπει να εμβολιασθώ γιατί :

 1. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ένας μολυσματικός, επιθετικός και μεταδοτικός ιός που προκαλεί σημαντικές βλάβες σε πνεύμονες και σε ζωτικά όργανα, πιθανόν και μη αναστρέψιμες.
 2. Ο εμβολιασμός με προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό (>90 %) από βαριά νόσηση και νοσοκομειακή περίθαλψη.
 3. Ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο εμένα αλλά και τους γύρω μου, ειδικά ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Ο εμβολιασμός φανερώνει τον βαθμό κοινωνικής μου ευαισθησίας και ευθύνης.
 4. Τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2, είναι καινοτόμα αλλά είναι κυρίως αποτέλεσμα δεκαετιών έρευνας και επιστημονικής εξέλιξης. Η επιστημονική τους τεκμηρίωση  και η τεχνολογία τους διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.
 5. Τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2, έχουν εγκριθεί μετά από εμβριθείς και εξονυχιστικούς ελέγχους σε δεκάδες ανεξάρτητα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που έδωσαν αποτελέσματα αξιολόγησης στους εγκριτικούς οργανισμούς οι οποίοι τα ενέκριναν για την κυκλοφορία τους. Οι οποίες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν καταγραφεί και αντιμετωπίζονται, όπως και σε όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν.
 6. Τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2, παρακολουθούνται συνεχώς ως προς την ασφάλεια τους μέσω του συστήματος της Φαρμακοεπαγρύπνησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες τους που δεν έχουν καταγραφεί στις κλινικές μελέτες, ταυτοποιούνται, αντιμετωπίζονται και με νέες οδηγίες ελαχιστοποιούνται.
 7. Τα δομικά υλικά των εμβολίων είναι βιοσυμβατά και βιοαποικοδομίσιμα, δηλαδή μεταβολίζονται μέσα από τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελούνται από λιπιδικά υλικά όπως και η κυτταρικές μας μεμβράνες, τα οποία είναι ασφαλή και ‘γνωστά’ στον οργανισμό μας.
 8. Το RNA, έχει μελετηθεί πολλές δεκαετίες. Υπάρχουν θεραπευτικά προϊόντα στην αγορά για θεραπεία ασθενειών και γνωρίζουμε την συμπεριφορά του. Το m (messenger) RNA, που υπάρχει στα εμβόλια,  το οποίο παράγει την πρωτεΐνη S και στην συνέχεια ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν υπεισέρχεται στο πυρήνα των κυττάρων μας και δεν επηρεάζει το DNA μας.
 9. Τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2, δεν προκαλούν μακροπρόθεσμες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό διότι τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται έχουν μελετηθεί πολλές δεκαετίες και τεκμηριώνουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Όλα τα υλικά από τα οποία αποτελούνται μεταβολίζονται στον ανθρώπινο οργανισμό φυσιολογικά και δεν παραμένουν. Η χρησιμότητα τους είναι να παράγουν αντισώματα εναντίον του ιού SARS-CoV2
 10. Τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2, δεν προκαλούν νόσηση, δεν έχουν σχέση με την μεταφορά του ιού, αντίθετα προστατεύουν από την μόλυνση με τον ιό.
 11. Τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2, μας προστατεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από νόσηση. Η μόλυνση με τον ιό μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία μας και μακροπρόθεσμα. Το ρίσκο του μη εμβολιασμού είναι μεγάλο.
 12. Η τεχνολογία των εμβολίων m RNA, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε πολύ υψηλό ποσοστό σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια όπως του ιού της γρίπης.
 13. Τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2 έχουν ήδη χορηγηθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη με ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών της τάξεως του 0.05 %, ενώ τα ποσοστά θανάτων από νόσηση με τον ιό είναι της τάξεως του 2% . Η βαριά νόσηση επίσης δημιουργεί πιθανόν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Συνοψίζοντας

Ο μόνος τρόπος να έχουμε την μεγαλύτερη, καλύτερη, ουσιαστική και τεκμηριωμένη γνώση για τον εμβολιασμό, είναι όχι μέσα από το διαδίκτυο (internet) και τα όποια διαδικτυακά σχόλια, αλλά μέσα από την επιστημονική γνώση που προέρχεται από τους επιστήμονες και τεκμηριώνεται από την έγκυρη βιβλιογραφία.

Είναι σαφές ότι η επιλογή των πηγών ενημέρωσης θα πρέπει να τεκμηριώνει αξιοπιστία μέσα από δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, αλλά και μέσα από τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Σε όποια συζήτηση για θέματα που αφορούν στα εμβόλια, θα πρέπει να αναφερόμαστε στις επίσημες οδηγίες χωρίς να προβαίνουμε σε αφορισμούς και αναφορές στο τι ακούσαμε και στο τι μάθαμε.