Η προστασία των παιδιών από τη βία, την εκμετάλλευση, την κακομεταχείριση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες της διαφύλαξης του δικαιώματός τους για επιβίωση και βέλτιστη υγεία και ανάπτυξη, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Τα παιδιά μικρής ηλικίας, τα πρόωρα, αυτά με ειδικές ανάγκες είναι περισσότερα ευάλωτα στην κακοποίηση και παραμέληση. Επιπλέον, κοινωνικοί και οικογενειακοί παράγοντες, καθώς και χαρακτηριστικά των γονέων αυξάνουν τον κίνδυνο αυτό. Η αναγνώριση του προβλήματος και η κατανόηση της σημασίας και των επιπτώσεων που καλούν τους σημερινούς παιδιάτρους και τους κλινικούς που εργάζονται με παιδιά να επεκτείνουν τον ρόλο τους και να λειτουργήσουν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο ως προστάτες της υγιούς ανάπτυξης του παιδιού. 

Σήμερα, η επιταχυνόμενη πρόδος στις νευροεπιστήμες, στη μοριακή βιολογία, στη γενετική, στην αναπτυξιακή ψυχολογία, στην κοινωνιολογία έχει αποδείξει την τεράστια σημασία των πρώιμων εμπειριών στη δομή και στη λειτουργία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου. Το μείζον σωματικό και ψυχικό στρες που σχετίζεται με την παιδική κακοποίηση και παραμέληση επηρεάζει την μάθηση, τη συμπεριφορά, την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και «προγραμματίζει» τον εγκέφαλο να είναι πιο ευάλωτος σε νέα στρεσσογόνα ερεθίσματα. Υπάρχουν, επίσης, σήμερα αποδείξεις ότι οι επιπτώσεις του τραυματικού αυτού στρες αφήνουν το αποτύπωμά τους στην υγεία και την ευζωία του ατόμου ως το τέλος της ζωής του.

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και πληροφοριών στην κλινική και εργατική αξιολόγηση και προσέγγιση του παιδιού με σκόπιμες ή μη τυχαίες σωματικές κακώσεις, σεξουαλική ή/και συναισθηματική κακοποίηση, παραμέληση, κατασκευασμένη ασθένεια, ανεπαρκή σωματική αύξηση, μη-οργανικής αιτιολογίας. Ταυτόχρονα, παρέχει εμβάθυνση σε κοινωνικά και νομικά θέματα, θέματα ψυχικής υγείας καθώς και ηθικά διλήμματα. Το βιβλίο «ABC στην Προστασία του Παιδιού» προσφέρει σύγχρονες γνώσεις και τεκμηριωμένες πρακτικές στο δύσκολο πεδίο της παιδικής προστασίας, αποτελώντας ένα πολύτιμο εργαλείο για τον παιδίατρο, τον γενικό γιατρό, τον ιατρό των επείγοντων περιστατικών, τον φοιτητή, τον ψυχίατρο, τον νοσηλευτή, τον επισκέπτη υγείας, τον κοινωνικό λειτουργό, τον νομικό