Στη μακρά και σπουδαία παράδοση της ελληνικής δοκιμιογραφίας, έρχεται να προστεθεί το βιβλίο Εντός και επέκεινα της Νευροεπιστήμης του καθηγητή Ανδρέα Κ. Παπανικολάου.

Με ύφος γλαφυρό και άκρως προσωπικό, στο οποίο η ακρίβεια και η ζωντάνια της έκφρασης συναντώνται με τον συγκροτημένο στοχασμό και τα τελευταία πορίσματα της έρευνας στον τομέα των νευροεπιστημών, ο συγγραφέας πραγματεύεται μία σειρά θεμάτων που άπτονται της φιλοσοφίας, της τέχνης και της παιδείας, και προτείνει προσεγγίσεις τόσο πάνω σε ερωτήματα που δεν έχουν πάψει να απασχολούν τη σκέψη εδώ και χιλιάδες χρόνια όσο και σε νέα ζητήματα που ανακύπτουν από την πρόοδο της σύγχρονης επιστήμης.   

Με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα: «Τα δώδεκα δοκίμια αυτής της συλλογής εκφράζουν την προσπάθειά μου να αμβλύνω την αιχμή των αντιθέσεων: υλισμός – ιδεαλισμός, εγκέφαλος – συνείδηση, επιλογή – νομοτέλεια, λόγος – συναίσθημα, κυρίως στην σφαίρα της γνωσιακής νευροεπιστήμης αλλά και στην σφαίρα της αισθητικής και της παιδείας. Απώτερος δε σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η αποκατάσταση της ουσιαστικής ενότητας όλων των φαινομένων, η οποία χαρακτήριζε την ανθρώπινη σκέψη πριν από την (εν πολλοίς χρήσιμη και ίσως ακόμη αναγκαία) διχοτόμηση του κόσμου από τον Πλάτωνα και τον Καρτέσιο».

Ο Ανδρέας Κ. Παπανικολάου είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Tennessee, όπου διηύθυνε τον τομέα Κλινικών Νευροεπιστημών, επισκέπτης καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Κέντρου εφηρμοσμένων Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Νευροφυσιολογίας και της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας. Το συγγραφικό του έργο πέραν της επιστημονικής αρθρογραφίας, περιλαμβάνει τεχνικά εγχειρίδια και θεωρητικές μονογραφίες.

 

Τίτλος:
Εντός και Επέκεινα της Νευροεπιστήμης

Συγγραφέας: ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ISBN: 978–960–583–425–8

Διαστάσεις: 17x24

Σελίδες: 210

Έτος Έκδοσης: 2018

Τιμή:  28,00 €