Επιστροφή στα θρανία με αισιοδοξία!

Κάθε Σεπτέμβρης είναι σαν Πρωτοχρονιά, αφορμή για νέα ξεκινήματα και νέους στόχους. Τον φετινό Σεπτέμβρης οι γονείς πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντικρίσουμε τη φωτεινή πλευρά όσων θα επιφέρει η πολύτιμη και αναντικατάστατη διά ζώσης εκπαίδευση· καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θετικά και με αισιοδοξία τη νέα σχολική χρονιά, ξεκινώντας με μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο σπίτι, προσφέροντας στα παιδιά αίσθημα ασφάλειας, αγάπης και αποδοχής. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές για την προετοιμασία στο σχολείο, προσαρμοσμένες στη νέα πραγματικότητα.

  • Οργάνωση σπιτιού: ξεκαθαρίζουμε την ντουλάπα, κάνουμε πρόβες τα ρούχα και σημειώνουμε όσα μας λείπουν. Το ίδιο ισχύει και για τη γραφική ύλη καταγράφουμε και συγκεντρώνουμε όσα έχουμε σε καλή κατάσταση. Αν έχουμε να κάνουμε με πρωτάκι (κάθε βαθμίδας) προσαρμόζουμε και τον χώρο του δωματίου (γραφείο, καρέκλα, βιβλιοθήκη). Διευθετούμε ραντεβού με γιατρούς, κομμωτήρια και εγγραφές σε δραστηριότητες.
  • Στην οργάνωση της καθημερινότητας βοηθά πολύ ο χώρος που μπορούμε να διαμορφώσουμε πλάι στην εξώπορτα, όπου οργανώνουμε από την προηγούμενη μέρα τη σχολική τσάντα, τοποθετούμε κλειδιά, πανωφόρια, ομπρέλες, τυχόν εξοπλισμό και ρούχα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, που μας γλιτώνουν από πολύτιμο χρόνο και καυγάδες το πρωί πριν από το σχολείο.
  • Προετοιμασία ύπνου: Την εβδομάδα που διανύουμε μπαίνουμε σε «λειτουργία ύπνου σχολείου». Επειδή είναι πολύ δύσκολο να βάλουμε τα παιδιά τόσο απότομα νωρίς για ύπνο, είναι προτιμότερο και πιο αποτελεσματικό να τα ξυπνάμε το πρωί σταδιακά, με ξυπνητήρι ώστε να επανέλθουν σιγά σιγά στο ωράριο του σχολείου.
  • Ψυχολογική προετοιμασία: Επισκεπτόμαστε το σχολείο (ιδίως τα προνήπια και τα πρωτάκια) ώστε να τους είναι οικείο, συζητάμε γι’ αυτό με ενθουσιώδη και ενθαρρυντικά σχόλια. Αφήνουμε να τα παιδιά να συμμετέχουν στις αγορές για τα σχολικά, αφού η συμμετοχή τους είναι η καλύτερη ευκαιρία για την προσαρμογή τους. Τονίζουμε πως είναι μοναδική ευκαιρία για φιλίες, διασκέδαση, γνώση και χαρά.
  • Φέτος, περισσότερο από ποτέ, έχει σημασία να προσωποποιήσουμε τα πράγματά τους, ακόμη και τα πιο μικρά, όπως η γόμα και η ξύστρα. Προμηθευόμαστε washi tapes στα χρώματα της επιλογής τους και διακοσμούμε όλη τη γραφική ύλη. Φυσικά τοποθετούμε ετικέτες με το όνομα του παιδιού παντού, σε βιβλία, παγούρια, φαγητοδοχεία, ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τόσο την απώλειά τους όσο και την ανταλλαγή μικροβίων. Εκπαιδεύουμε τα νηπιάκια που ακόμη δεν ξέρουν να διαβάζουν να αναγνωρίζουν το όνομά τους. Και οπωσδήποτε τονίζουμε και εκπαιδεύουμε από το σπίτι ότι δεν μοιραζόμαστε τα πράγματά μας μόνο επειδή η συγκυρία της πανδημίας δεν το επιτρέπει, και βρίσκουμε ευκαιρίες να είναι κοντά με φίλους καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς (π.χ. εξορμήσεις στη φύση).

 

Καλή σχολική χρονιά με ασφάλεια και αισιοδοξία