Καλοκαιράκι! Αν έχετε παιδιά, καλοκαίρι σημαίνει να τα κυνηγάς για δύο μήνες σερί κρατώντας το αντηλιακό στο χέρι.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί έκλεισαν και τώρα υπάρχει ακόμα περισσότερος ελεύθερος χρόνος για εσάς και τα παιδιά σας.

Οι Εκδόσεις Παρισιάνου προτείνουν 5 δημιουργικούς τρόπους για να περάσετε αυτό το καλοκαίρι!

Αυτό που έχει σημασία, είναι οι καθημερινές δραστηριότητες που θα επιλέξετε να βοηθούν την εξέλιξη του παιδιού σας. Διδάξετε το παιδί σας πράγματα για τον κόσμο γύρω του, απασχολώντας το δημιουργικά. Μη ξεχνάτε ότι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, το παιδί σας θα έχει μάθει τα μισά απ’ όσα πρόκειται να μάθει στην υπόλοιπή του ζωή.

 

  1. Μαγειρέψτε μαζί τους!

Θα το έχετε αντιληφθεί πόσο τους αρέσει να περνάνε χρόνο στην κουζίνα. Εκμεταλλευτείτε το! Η ενασχόληση αυτή θα τους βελτιώσει το λεξιλόγιο, θα τους καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για τη μαγειρική, θα ενισχύσει την αντίληψη για τον κόσμο: Αυτή η εισαγωγή στη χημεία της μαγειρικής θα επιτρέψει στο παιδί σας να ανακαλύψει πώς μπορούν να συνδυαστούν διάφορα υλικά και πώς να δημιουργήσει κάτι καινούργιο!

Σκεφτείτε πόσες ονομασίες θα μάθει ενώ του μιλάτε κατά τη διάρκεια ετοιμασίας ενός γλυκού. Αφήστε το να πασπαλίσει με ζάχαρη, να ανακατέψει υλικά, να δοκιμάσει. Θα μάθει να εκτιμά το σπιτικό φαγητό και θα δεθείτε και ακόμα περισσότερο.

  1. Ξεκινήστε το ποδήλατο!

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αρχίσει το δίχρονο παιδί σας να μαθαίνει πώς να κάνει ποδήλατο: με ένα τρίκυκλο ή ένα ποδήλατο για ισορροπία. Το να κάνει πετάλι με ένα τρίκυκλο είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα, καθώς δείχνει ότι το παιδί σας έχει μάθει ως έναν βαθμό πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του με έναν συντονισμένο τρόπο.

Το ποδήλατο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τον συντονισμό και την αντίληψη του χώρου, βελτιώνει την ισορροπία, δημιουργεί αυτοπεποίθηση και δίνει μία αίσθηση ανεξαρτησίας. Τι πιο ωραίο από μία βόλτα με τα ποδήλατά σας οικογενειακώς ένα δροσερό απόγευμα και ένα πικνίκ αμέσως μετά στο αγαπημένο σας πάρκο;

  1. Γίνετε καλλιτέχνες!

Η ζωγραφική με τα δάχτυλα είναι ένας καλός τρόπος εισαγωγής του παιδιού σας στην τέχνη και του επιτρέπει να απολαμβάνει το παιχνίδι των αισθήσεων χώνοντας τα δάχτυλά του στην μπογιά. Όλα τα είδη αντικειμένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωγραφική. Σφουγγάρια, μπομπίνες, φτερά και φελλοί είναι μόνο κάποια παραδείγματα. Ό,τι κι αν επιλέξετε, δείξτε στο παιδί σας πώς να τα βουτά στη μπογιά και να κάνει σχέδια.

Η ζωγραφική βελτιώνει την επιδεξιότητα, επιτρέπει τη δημιουργική έκφραση, ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη και βελτιώνει την ανάπτυξη των αισθήσεων!

  1. Γέμισμα και άδειασμα

Το γέμισμα και το άδειασμα μπορεί να διασκεδάζει τα μικρά παιδιά για ώρες. Μπορούν να παίζουν είτε στην κουζίνα είτε έξω και το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουβαδάκι ή μία λεκάνη και διάφορα σκεύη για να γεμίζουν και να αδειάζουν τα υλικά.

Δείξτε στο παιδί σας πώς να δημιουργεί μικρά ποτάμια και ρυάκια σκάβοντας χαντάκια στην άμμο κοντά στη θάλασσα ή κοντά στις ντουζιέρες των λουόμενων- παρατηρήστε πόσο μακριά μπορεί να τρέξει το νερό πριν να απορροφηθεί από την άμμο. Η δραστηριότητα αυτή ενθαρρύνει τη χρήση της φαντασίας, αποτελεί μία εισαγωγή στις μαθηματικές έννοιες, διδάσκει τις διάφορες υφές και αναπτύσσει ικανότητες να κάνει κατασκευές.
 

  1. Διασκέδαση στην παιδική χαρά

Οι παιδικές χαρές προσφέρουν μία καταπληκτική ευκαιρία στο παιδί σας να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις ικανότητες και στις δυνάμεις του, και ταυτόχρονα, να απολαύσει δραστηριότητες με άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Επιλέξτε ώρες που να μην καίει ο ήλιος και αφήστε τα να παίξουν και να το ευχαριστηθούν! Οι παιδότοποι και οι παιδικές χαρές προσφέρουν μία ευκαιρία για κοινωνική συμπεριφορά, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, διδάσκουν τα παιδιά μας να περιμένουν τη σειρά τους, βελτιώνουν τη δύναμη και την ισορροπία.  Μην πηγαίνετε πάντα στην ίδια, ώστε το παιδί σας να επωφελείται από την τεράστια ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρονται, βλέποντάς την κάθε επίσκεψη σαν μία διαφορετική περιπέτεια κάθε φορά!

Όπου κι αν είστε, ό,τι και αν κάνετε, πάντα θα υπάρχει μία ευκαιρία για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού σας, προκαλώντας το να εντοπίσει, να μετρήσει ή να περιγράψει πράγματα, έστω ώστε πραγματικά να εξελιχθεί σε ένα έξυπνο παιδί.