Η πιο μαγική εποχή του χρόνου έφτασε κι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, με την προσμονή και την ανάπαυλα που συνοδεύουν τα Χριστούγεννα, να αναπληρώσουμε τον χρόνο που περνάμε μακριά από τα παιδιά μας, να διασκεδάσουμε μαζί τους και, κυρίως, να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις! Δημιουργήστε συνειδητά τις δικές σας οικογενειακές παραδόσεις, χωρίς άγχος και στρες για το βραβείο του καλύτερου γονέα, με γνώμονα μόνο την αγάπη για τα παιδιά και τις ζεστές και γλυκές αναμνήσεις που θα έχουν για αυτή τη γιορτή.

Αν ανατρέξουμε στη δική μας παιδική ηλικία, θα διαπιστώσουμε πως ελάχιστες από τις πιο υπέροχες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις μας σχετίζονταν με κάτι ακριβό ή πολυτελές. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που θα θυμόμαστε νοσταλγικά εμείς και τα παιδιά μας.

 

  • Στολισμός δέντρου/σπιτιού. Πλημμυρίστε με φως το σπίτι και τη γειτονιά! Αναθέστε στα παιδιά τον ρόλο των επίσημων «στολιστών»-διακοσμητών – να είστε σίγουροι πως θα τον πάρουν πολύ σοβαρά- και γίνετε εσείς οι βοηθοί τους. Βάλτε στην άκρη τη μίνιμαλ αισθητική που πιθανόν κυριαρχούσε στο σπίτι σας προ παιδιών, κι ετοιμαστείτε να λουστείτε με χρυσόσκονη, γκλίτερ, απίθανα χρώματα και με χοντρούληδες άγιους Βασίληδες που θα ενθουσιάσουν τα μικρά σας καλικαντζαράκια. Αφήστε τα να σκαρφαλώσουν, να χοροπηδήσουν, να γελάσουν και απλά να ανυπομονούν κάθε χρόνο γι’ αυτή τη στιγμή. Φυσικά, αυτή η τελετουργία συνοδεύεται με χριστουγεννιάτικη μουσική.
  • Κάλαντα/μουσική. Φτιάξτε λίστα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια που θα σας βάλουν στο πνεύμα και ακούστε τα όσο πιο συχνά μπορείτε, καθ’ όλη την περίοδο των γιορτών. Αν τα παιδιά είναι μικρά, ξεκινήστε σιγά σιγά μέσα από την επανάληψη να τους μαθαίνετε τα κάλαντα. Εφοδιαστείτε με τρίγωνα και τύμπανα κι αφήστε τις χαρούμενες φωνές τους να γεμίσουν το σπίτι χαρά, καθώς θα προετοιμάζονται να πουν τα κάλαντα σε γιαγιάδες, νονές και γείτονες. Αν τα παιδιά διστάσουν την κρίσιμη ώρα, ξεκινήστε να τραγουδάτε κι εσείς μαζί τους για να τους δώσετε θάρρος!
  • Μαγειρική. Τα Χριστούγεννα το σπίτι μοσχομυρίζει βούτυρο και κανέλα. Μαγειρέψτε με τα παιδιά μετά μουσικής. Αφήστε τα να ανακατέψουν, να ζυμώσουν και να πλάσουν κουλουράκια, φτιάξτε μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη. Ξεκινήστε αρκετές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα να φτιάχνετε το απαιτητικό ζαχαρόσπιτο. Θα βρείτε απίθανες ιδέες στο διαδίκτυο και τα μικρά θα λατρέψουν να το αποδομούν λίγο λίγο.
  • Γράμμα στο παιδί και χρονοκάψουλα. Προσπαθήστε έστω μία φορά τον χρόνο, όταν θα τον αποχαιρετάτε, να γράψετε ένα γράμμα στο παιδί που θα κάνετε ένα μικρό απολογισμό της χρονιάς. Γράψτε του πόσο υπέροχο ήταν όλη τη χρονιά, πόσα πράγματα κατόρθωσε, με τι γελάσατε πολύ, αγαπημένες συνήθειες της χρονιάς που πέρασε, ποιους ήρωες λάτρεψε, το αγαπημένο του τραγούδι και ό,τι εσείς νομίζετε πως ήταν σημαντικό για το παιδί και για εσάς. Μην παραλείψετε να συνοδεύσετε το γράμμα σας με κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες της χρονιάς που θα αποχαιρετίσετε, ίσως κάποιες ζωγραφιές του, και τοποθετήστε το σε ένα κουτί-χρονοκάψουλα που θα ανοίξει όταν μεγαλώσει και θα ανατρέχει σε αυτό ξανά και ξανά.
  • Νοσταλγία/ιστορίες από τα δικά σας Χριστούγεννα. Στα παιδιά αρέσει να ακούνε ιστορίες από τη δική μας παιδική ηλικία. Διηγηθείτε τους πώς συνηθίζατε να περνάτε τις γιορτές, ποια δώρα σας έφερε ο Άγιος Βασίλης και ό,τι αγαπημένο κρατάτε από τις γιορτές.
  • Βγάλτε οικογενειακές φωτογραφίες, φτιάξτε άλμπουμ. Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, ενώ συνεχώς απαθανατίζουμε τις στιγμές μας, παραλείπουμε να εκτυπώνουμε ή να συγκεντρώνουμε τις φωτογραφίες μας. Φτιάξτε κάθε χρόνο το εορταστικό σας άλμπουμ και κάθε φορά θα βλέπετε μαζί με τα παιδιά τα άλμπουμ των προηγούμενων γιορτών.
  • Γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Το αποκορύφωμα της μαγείας των Χριστουγέννων είναι φυσικά ο Άγιος Βασίλης και τα δώρα που μοιράζει ακούραστα σε όλα τα παιδιά. Γράψτε του ένα γράμμα, εξηγήστε του πόσο υπέροχο πλάσμα ήσασταν και φέτος, καλοπιάστε τον με μια ζωγραφιά, και το δώρο είναι δεδομένο. Τα παιδιά ενθουσιάζονται ακόμη και με παιχνίδια που εμείς θεωρούμε αδιάφορα. Φροντίστε το δώρο του Άγιου Βασίλη να μην είναι κάτι ακριβό όπως ποδήλατο, τάμπλετ ή κουκλόσπιτο, γιατί όταν τα παιδιά θα συζητάνε μεταξύ τους τα δώρα που πήραν από τον Άγιο, κάποια ίσως νιώσουν αδικημένα. Δεν έχουν όλες οι οικογένειες τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες, έτσι εξασφαλίστε ότι κανένα παιδάκι δεν θα πικραθεί. Κατευθύνετε τα παιδιά να ζητήσουν από τον Άγιο Βασίλη κάτι προσιτό, και κάντε εσείς το πιο πολυτελές δώρο.
  • Πλάνο εξόδων-εξορμήσεων: Ο Δεκέμβρης είναι μαγικός και σε όλες τις πόλεις υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις και θεματικά πάρκα. Οργανώστε από νωρίς τις εξορμήσεις σας, κάντε περιπάτους στη στολισμένη πόλη. Μην υπερβάλλετε όμως με τις εξόδους. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι να περάσετε ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά, όχι να κουραστείτε πηγαίνοντας από το ένα δρώμενο στο άλλο. Κάντε σοφές επιλογές και επισκεφθείτε αυτά που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τα παιδιά, μην παρασυρθείτε από το τι προβάλλεται περισσότερο από τα μέσα.
  • Χρόνος με οικογένεια και φίλους. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, επισκεφτείτε αγαπημένα πρόσωπα που δεν βλέπετε όσο θα θέλατε λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της καθημερινότητας. Εκμεταλλευτείτε τις γιορτές για να περάσετε χρόνο με αυτούς που αγαπάτε, δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να βρεθούν με παιδιά συγγενών και φίλων
  • Οικογενειακό τραπέζι. Δώστε αρμοδιότητες και πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιδί. Αφήστε το να στρώσει και να στολίσει το τραπέζι, ίσως και να σερβίρει ανάλογα με την ηλικία του, καμαρώστε μπροστά του για το πόσο σημαντικός βοηθός ήταν και αφήστε το να διασκεδάσει αβίαστα τους καλεσμένους.
  • Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης. Οι επιλογές είναι άπειρες, από έτοιμα σοκολατένια advent calendar που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ, μέχρι DIY ιδέες για crafting. Επιλέξτε μικροδωράκια για την κάθε μέρα, όπως μπαλόνι, καραμέλα, αυτοκόλλητο, σφραγίδα, σφυρίχτρα, μια εντυπωσιακή γόμα, ένα σοκολατάκι ή δώρα που περιλαμβάνουν μια δραστηριότητα που θα κάνετε μαζί, όπως μαγείρεμα, ζωγραφική, κρυφτό.
  • Ντυθείτε χριστουγεννιάτικα. Στα παιδιά αρέσει να ντύνονται όλο τον χρόνο, με κάθε ευκαιρία. Τα Χριστούγεννα προσφέρονται γι’ αυτό, μια και με πολύ μικρό κόστος και πολλή φαντασία μπορείτε να ντυθείτε στο πνεύμα των γιορτών. Φορέστε πράσινα και κόκκινα πουλόβερ, σκουφάκια και κολάν σαν ξωτικά, ταρανδένιες κάλτσες και στέκες και ό,τι άλλο κατεβάσει ο νους σας!
  • Χειροποίητα δώρα. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι που έχουμε φτιάξει μόνοι μας με αγάπη. Αυτές τις γιορτές ξεχάστε τα gif. Φτιάξτε ευχετήριες κάρτες με πολύχρωμα χαρτόνια, μαρκαδόρους με γκλίτερ, με αυτοκόλλητα, σφραγίδες και απίθανες ζωγραφιές που μόνο τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν. Μετατρέψτε τη διαδικασία αυτή σε ιεροτελεστία. Κατασκευάστε τις κάρτες ακούγοντας μουσική και περάστε υπέροχα, αφού τίποτα δεν είναι πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά από το να κόβουν πολύχρωμα χαρτιά, να κολλάνε και να ζωγραφίζουν.
  • Χαρίστε τα παιχνίδια που είναι για μικρότερα παιδιά. Πάει ο παλιός ο χρόνος… Γίναμε πια μεγάλα παιδιά και τα παιχνίδια που δεν παίζουμε ή μας φαίνονται πολύ «μωρουδιακά» τα χαρίζουμε, κι έτσι δίνουμε χαρά σε μικρότερα παιδιά.
  • Χουχουλιάστε κάτω από το δέντρο. Βάλτε μαξιλάρες κάτω από το δέντρο, ξαπλώστε, φτιάξτε ποπκόρν, ανάψτε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες ή διαβάστε χριστουγεννιάτικα βιβλία. Ιδιαίτερα τις βροχερές και κρύες μέρες, περάστε ποιοτικό χρόνο με δραστηριότητες στο σπίτι χωρίς κόστος.
  • Γελάστε πολύ! à Ρίχνετε συχνά κλεφτές ματιές μαζί τους στο τζάκι, σιγουρευτείτε πως είναι ανοιχτό κι ο Άγιος Βασίλης θα έρθει χωρίς προβλήματα. Αφήστε κουλουράκια και ένα ποτήρι γάλα (μην ξεχάσετε και τα καρότα για τους κουρασμένους τάρανδους!) και χαρείτε με την έκπληξη και τον ενθουσιασμό τους για τον ερχομό του Άγιου Βασίλη.

Τα Χριστούγεννα μοσχοβολούν παιδική ευτυχία! Πρέπει να τα δούμε σαν μια ευκαιρία για να περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, να είμαστε πιο χαλαροί, να αλληλεπιδράσουμε και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας, να παίξουμε ουσιαστικά, να τα ακούσουμε, και να συζητήσουμε μαζί τους.

Να θυμάστε ότι κανένα δώρο δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί από την αγάπη και την αγκαλιά των γονιών του.

Καλές γιορτές!