Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/7/22 στο Ινστιτούτο Γκαίτε η  «Επετειακή εκδήλωση για τον γερμανικό φιλελληνισμό και τα 200 χρόνια της Μάχης του Πέτα», που οργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής, η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και οι Εκδόσεις Παρισιάνου.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο μεγάλο αμφιθέατρο του ιστορικού Ινστιτούτου για να τιμήσει τους φιλέλληνες που αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ της ελευθερίας των Ελλήνων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα εξοχότατος Άρτουρ Πιότρ Λόμπαρτ,  ο ομότιμος καθηγητής  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκος Χατζηαργυρίου και η Μαρία Χατζηλαζάρου, τομεάρχης του Τομέα Επικοινωνίας του ΔΕΔΗΕ, ο οποίος ήταν και ο μέγας χορηγός της εκδήλωσης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γεώργιος Δημόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Κώστας Γαλάνης.

Το πρώτο μέρος της βραδιάς έκλεισε η ομιλία του προέδρου της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό Κώστα Βελέντζα, με θέμα «Ο φιλελληνισμός στη Γερμανία, η Μάχη του Πέτα και η ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Εν συνεχεία το πολυπληθές κοινό απόλαυσε μια μουσικολογοτεχνική εκδήλωση για τον σπουδαίο φιλέλληνα Ντάνιελ Έλστερ υπό τον τίτλο «Τα ταξίδια ενός Μουσικού».

Υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Ματίας Μπρέτσναϊντερ, βαθύ γνώστη του Ντάνιελ Έλστερ, η «Φιλελληνική χορωδία», που συγκροτήθηκε ειδικά για τον εορτασμό της συγκεκριμένης επετείου και απαρτίζεται από 25 παλαίμαχους της περίφημης χορωδίας Kreuzchor της Δρέσδης, της Thomanerchor της Λειψίας και μέλη της παιδικής χορωδίας του Windsbach, ερμήνευσε ένα πλουσιότατο μουσικό πρόγραμμα με χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής  (Έλστερ, Μπετόβεν, Σούμπερτ κ.ά., καθώς και σε στίχους του μεγάλου φιλέλληνα ποιητή Βίλχελμ Μύλλερ, γνωστού ως «Griechen-Müller»).

Τους μουσικούς συνόδευσε από το πιάνο ο Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ερμήνευσε και μέρος από την πρώτη κίνηση της Σονάτας του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν.

Κιθάρα έπαιξε ο Βαγγέλης Κωνσταντινόπουλος, που ερμήνευσε και ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι.

Τον Ντάνιελ Έλστερ ενσάρκωσε επί σκηνής ο ηθοποιός Ιορδάνης Καλέσης.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Κώστας Παπαηλιού, επιμελητής της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης» των Εκδόσεων Παρισιάνου, ο οποίος συν τοις άλλοις έγραψε τα κείμενα και είχε τη γενική επιστασία του προγράμματος.

Σε άπαντες τους παρευρισκόμενους μοιράστηκε ως δώρο η μελέτη της Ρεγγίνας Μανουσάκη «Οι Γερμανοί εθελοντές στον ελληνικό Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821», που προσφάτως κυκλοφόρησαν στη σειρά της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης» οι Εκδόσεις Παρισιάνου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κόσμος μεταφέρθηκε στο μεγάλο αίθριο του Ινστιτούτου Γκαίτε, όπου προσφέρθηκαν εδέσματα και ποτά.

Η μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=I8c1GfvKWtQ των Εκδόσεων Παρισιάνου.