Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε στο Μουσείο Φιλελληνισμού ο 5ος τόμος της σειράς «Φιλελληνική Βιβλιοθήκη» των Εκδόσεων Παρισιάνου, με τίτλο "Οι περιπέτειες του φιλέλληνα επίατρου Ντάνιελ Έλστερ στην Ελλάδα του '21", που επιμελήθηκαν η ιστορικός και φιλόλογος Ρεγγίνα Μανουσάκη και ο επιμελητής της σειράς «Φιλελληνική Βιβλιοθήκη» Κώστας Παπαηλιού. 

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Κωνσταντίνος Βελέντζας, πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, Θοδωρής Κουτσογιάννης, έφορος της Συλλογής έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων και ο Κώστας Παπαηλιού συγγραφέας και επιμελητής της σειράς. Ακόμη, διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Γερμανού φιλέλληνα, τα οποία αξίζει να σημειωθεί, δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! 

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/MO7sqZ685WU

Ο Ντάνιελ Έλστερ υπηρέτησε ως επίατρος στο Τάγμα των Φιλελλήνων και αφού επέζησε της ολέθριας Μάχης του Πέτα, έπειτα από πολλές περιπέτειες, γύρισε στην πατρίδα του και έκανε καριέρα ως διάσημος μουσικός.

Μαζί με τον φίλο του ρομαντικό συγγραφέα Λούντβιχ Μπέχσταϊν συνέγραψε εκτενή απομνημονεύματα, στα οποία περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ταραχώδης ζωή του.

Στο βιβλίο του Έλστερ, ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον έχουν οι λεπτομερείς περιγραφές κομβικών γεγονότων όπως η Μάχη του Πέτα και σημαντικών προσωπικοτήτων του ’21, όπως του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου, του Νικηταρά και του Μαυροκορδάτου