Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «ΡΙΖΕΣ. Ένα παραμύθι για την Καταστροφή της Σμύρνης», του συγγραφέα Δημήτρη Ταουκίδη, που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS της Σταδίου.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Εκδόσεις Παρισιάνου σε συνεργασία με την αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟS παρουσίασαν το ξεχωριστό αυτό παραμύθι για παιδιά, αφιερώνοντάς το στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους, σε αυτούς που ξεριζώθηκαν αλλά και σ’ εκείνους που άνοιξαν διάπλατα την αγκαλιά τους στους ξεριζωμένους και τους υποδέχθηκαν με αγάπη.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον συγγραφέα, για «ένα αλληγορικό ταξίδι στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, που μπορεί να κρύβει μέσα της και δυσάρεστα γεγονότα, αλλά που δεν σταματά να φωτίζει την πορεία μας στο παρόν και στο μέλλον. Τα παιδιά, διαβάζοντας τις «Ρίζες», θα μάθουν με αλληγορικό τρόπο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, αλλά και την αναγέννηση ενός λαού. Για να μην ξεχάσουμε ποτέ πόσο σημαντικό είναι να ζούμε μονιασμένοι, στα εύκολα μα και στα δύσκολα, στις χαρές μα και στις λύπες».

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Γιώργος Σγουρός, εικονογράφος του παραμυθιού

Θοδωρής Κουτσογιάννης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης

Γιώργος Κάραλης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγητής – Ερευνητής ΕΜΠ

Αλκιβιάδης Στεφανής, Στρατηγός ε.α. Eπίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ ,πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συγκίνησαν η Βερονίκη Στογιαννίδου στο πιάνο και η Μαρία Σγουρού στο τσέλο, ενώ λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης τους μικρούς θεατές περίμενε μια δεύτερη , αυτή τη φορά θεατρική έκπληξη! Ο ηθοποιός Ιορδάνης Καλέσης, υποδυόμενος τον παππού Ιορδάνη τον Σμυρνιό, ανακάλεσε στη μνήμη του εικόνες και περιστατικά του ξεριζωμού που έζησε όντας μικρό παιδάκι.