Όλοι καμαρώσαμε τη βράβευση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως του καλύτερου παίχτη στο ΝΒΑ για το 2019. Όλοι συγκινηθήκαμε με την ομιλία του και τις ανθρώπινες στιγμές της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όλοι μας θα θέλαμε τα παιδιά μας να τον έχουν πρότυπο. Σπάνια μπορούμε να το πούμε αυτό με σιγουριά: ότι ένας άνθρωπος είναι πρότυπο για τα νέα παιδιά. Ακόμα πιο σπάνια μπορούμε να το πούμε αυτό για έναν άνθρωπο μόλις 24 ετών.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο όμως είναι μια τέτοια σπάνια, ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου.

Δεν είναι μόνο οι δυσκολίες που ξεπέρασε μέχρι να γίνει επαγγελματίας αθλητής. Δυσκολίες επιβίωσης - πράγματα που άλλα παιδιά έχουν αυτονόητα όπως ένα πιάτο φαϊ ο Γιάννης έπρεπε να δουλέψει στους δρόμους για τα έχει. Παιδί μιας πάμφτωχης οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, αντιμετώπισε τη φτώχια και το ρατσισμό και νίκησε. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που μας κάνει να τον θεωρούμε πρότυπο.

Είναι ότι μέσα από αυτή την πορεία δεν έχασε την καλοσύνη και την ανθρωπιά του. Και με τις συχνές αναφορές του στο παρελθόν όποτε μιλάει στα μέσα ενημέρωσης και με τις πράξεις του, για παράδειγμα το γήπεδο που χρηματοδοτεί στην πυρόπληκτη Ραφήνα, δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος με ήθος. Δείχνει ότι, παρόλο που εκτοξεύτηκε με το πείσμα και τη δύναμή του στην κορυφή του κόσμου, δεν ξεχνάει ότι ο κόσμος είναι γεμάτος με δυσκολίες που οι άνθρωποι θέλουν ένα χέρι βοήθειας για να τις ξεπεράσουν.  

Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους, ευχόμαστε στον ίδιο να είναι καλά και να διαπρέπει πάντα.

Ευχόμαστε και στα νέα παιδιά να έχουν τη δύναμη καρδιάς, την προσήλωση στους στόχους και την ευγένεια ψυχής του Γιάννη Αντετοκούμπο.