Διαβάστε τη συνέντευξη της κας Μαργαρίτας Παρισιάνου στο ενημερωτικό portal newmoney.gr 

«Πρόκειται για την κορυφαία εταιρεία στο ιατρικό – επιστημονικό βιβλίο. Μια ιστορική επιχείρηση του κλάδου των εκδόσεων που αθόρυβα και με επαγγελματισμό κατορθώνει να δημιουργεί προϊόντα ποιότητας που αντιστέκονται στην ευκολία των καιρών που ζούμε.

Σε πείσμα μιας πολιτικής που χτυπά τον κλάδο του βιβλίου οι εκδόσεις Παρισιάνου εξακολουθούν να επενδύουν, να αναπτύσσουν εκτός των εκδόσεων τους και βιβλιοπωλεία καθώς κι έναν νέο πολυχώρο στις εγκαταστάσεις τους στη Μεταμόρφωση. Το τελευταίο διάστημα οι επιστημονικές αυτές εκδόσεις γίνονται πιο εξωστρεφείς ξεκινώντας πλήθος εκδόσεων και σε άλλα αντικείμενα όπως τη λογοτεχνία, την εκλαϊκευμένη επιστήμη, τα παιδικά βιβλία, τις εκδόσεις για γονείς κ.ά. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κα. Μαργαρίτα Παρισιάνου μας μίλησε για την προσπάθεια της και για τις νέες επενδύσεις στον παραμελημένο – δυστυχώς – για τη χώρα μας εκδοτικό χώρο.

1. Θα θέλαμε ένα ιστορικό της δραστηριότητας των εκδόσεών σας. Πότε ιδρυθήκατε ως εταιρεία, ποια τα κεντρικά πρόσωπα αυτής της προσπάθειας ποια η πορεία στο χρόνο της επιχείρησης και πότε εσείς προσωπικά ξεκινάτε τη δράση σας.

Η ιστορία των Εκδόσεων Παρισιάνου ξεκινά το 1949. Τα πρώτα χρόνια της εταιρείας συμπίπτουν με τις προσπάθειες της ελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας να ορθοποδήσει και να προκόψει.

Οι ιδρυτές των εκδόσεων, ο αείμνηστος Γρηγόρης Παρισιάνος και η σύζυγός του Μαρία Παρισιάνου, χάρη στην εργατικότητα, τη διορατικότητα και τον δυναμισμό τους, ανέδειξαν γρήγορα την εταιρεία στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο επιστημονικών και ιδίως ιατρικών συγγραμμάτων.

Οι Εκδόσεις Παρισιάνου συνεργάστηκαν με όλους σχεδόν τους Έλληνες καθηγητές Ιατρικής, τα συγγράμματα των οποίων εξέδιδαν, και σε επαφή με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού πρωτοστάτησαν στη μετάφραση έργων αναφοράς, εμπλουτίζοντας την ισχνή μέχρι τότε ελληνική ιατρική βιβλιογραφία. Μάλιστα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η επωνυμία των εκδόσεων έφτασε να είναι σχεδόν συνώνυμη του σοβαρού ιατρικού βιβλίου.
Ήδη από τη δεκαετία του '80, η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαργαρίτα Παπαηλιού-Παρισιάνου εμπλέκεται ενεργά στην παραγωγή των βιβλίων, επιμελούμενη προσωπικά πληθώρα εκδόσεων. Το 2000 ιδρύεται η Παρισιάνου Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο του Γρηγόρη και της Μαρίας Παρισιάνου και να οδηγήσει τον εκδοτικό οίκο στον 21ο αιώνα.
Σήμερα, η Παρισιάνου Α.Ε. εξακολουθεί την πορεία της, πιστή στις αρχές των ιδρυτών της. Έχουμε διευρύνει τη θεματολογία των εκδόσεών μας, καλύπτοντας σχεδόν όλους τους τομείς των θετικών επιστημών, ενώ σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς μας αφορά τον γενικό αναγνώστη και το καλό παιδικό βιβλίο.

2. Ποιο το σημερινό προφίλ των εκδόσεων Παρισιάνου;

Βασικός άξονας της δραστηριότητάς μας παραμένει ασφαλώς το ιατρικό και το επιστημονικό βιβλίο. Κύριο μέλημά μας είναι ο περαιτέρω εμπλουτισμός της σχετικής ελληνικής βιβλιογραφίας, ώστε να συμβαδίζει με τις ταχύτατες εξελίξεις της σύγχρονης επιστήμης. Φιλοδοξούμε να καλύψουμε τυχόν κενά της και να παράσχουμε στην ακαδημαϊκή νεότητα και στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας βιβλία αναφοράς.
Στον κλάδο των γενικών εκδόσεων από την άλλη, σκοπός μας είναι να αποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες του γενικού πλην απαιτητικού αναγνώστη, για τον οποίο το διάβασμα είναι διαδικασία επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας με την υψηλότερη έννοια του όρου.
Η Παρισιάνου Α.Ε. διαθέτει επί του παρόντος τρία βιβλιοπωλεία, δύο στην Αθήνα –στου Γουδή και στο κέντρο– και ένα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ιδιόκτητες τυπογραφικές εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση.
Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε ποιοτικώς κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, από την αρχή μέχρι το τέλος, και μπορούμε να εγγυηθούμε στους συγγραφείς που μας εμπιστεύονται τα βιβλία τους ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
Προσφάτως ανακαινίσαμε και τον Πολυχώρο των εκδόσεών μας στη Μεταμόρφωση, στον οποίο φιλοξενούμε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά βασισμένες σε σειρές βιβλίων μας.
Η επιχείρηση απασχολεί δυναμικό της τάξεως των σαράντα (40) ατόμω
ν».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη πατώντας εδώ.