Στις πολλαπλές βραβεύσεις των ερευνών και μελετών του Καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανοτεχνολογίας ΕΚΠΑ Κωνσταντίνου Δεμέτζου, προστίθεται μια ξεχωριστή και σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα διάκριση, αυτή της μετάφρασης του έργου "Η φωνή της επιστήμης και η σιωπή της φύσης" σε 7 διεθνείς γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ρωσικά

Ανακάλυψε το βιβλίο που παντρεύει την επιστήμη με τη λογοτεχνία.

Εμπλουτίζει τις γνώσεις, δίνει απαντήσεις, ενώ εγείρει ερωτήματα και προκαλεί σε στοχασμό. 

 

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ …

Ένας νέος επιστήμονας προσπαθεί να κατανοήσει δύσκολες επιστημονικές έννοιες στον φυσικό του χώρο, τη βιβλιοθήκη, ενώ ο παππούς του προβάλλει άλλοτε ως παρελθόν και άλλοτε ως μέλλον, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιβλιοθήκης. Το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένας εσωτερικός μονόλογος αλλά και  μια συζήτηση με τον παππού, που συναντά ο αναγνώστης άλλοτε ως παρουσία, που τον εκπλήσσει, και άλλοτε ως «ξωτικό» της βιβλιοθήκης μέσα στην οποία τριγυρνά. Στο βιβλίο αυτό θα συναντήσει επίσης έναν καθρέφτη, τον καθρέφτη  του χρόνου, τον καθρέφτη του κάθε ανθρώπου, που πρέπει να τον αντικρύζει για να μαθαίνει  ποιος είναι, για να βλέπει την πορεία του και να ωριμάζει με τις επιλογές του. Ο καθρέφτης αυτός θα του δείξει το επίπεδο των γνώσεών του αλλά και της αυτογνωσίας του.

… Ένα βιβλίο που συνδυάζει αρμονικά την Επιστήμη με τη Λογοτεχνία … Πρωτότυπο, διεπιστημονικό, διδακτικό και βαθυστόχαστο το εντυπωσιακό αυτό βιβλίο του Κωνσταντίνου Δεμέτζου, σε μια καλαίσθητη έκδοση με σχετικό φωτογραφικό υλικό. Προβληματίζει με τη φιλοσοφία του τον αναγνώστη, και ιδιαίτερα τον νέο επιστήμονα, ανοίγοντάς του δρόμους για την έρευνα με τρόπο λογοτεχνικό, που τον διδάσκει έμμεσα χωρίς να τον καταπονεί με στεγνές συμβουλές.

                Στέλλα Πριόβολου

                Ομότιμη Καθηγήτρια Λατινικής- Ιταλικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

                Κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής

 

… Πρωτότυπη και εκ βαθέων προσωπική επιστημονική αναζήτηση των απαρχών της δημιουργίας των φυσικών νόμων στον μικρόκοσμο, αλλά και των ορατών σε εμάς αποτελεσμάτων στον μακρόκοσμο … Το βιβλίο αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια συνδυασμού της επιστήμης με φιλοσοφικές και κοινωνικές αναφορές και δημιουργεί ένα εξαιρετικά πρωτότυπο συγγραφικό αποτέλεσμα.

Κυριάκος Βύρας

Ομότιμος Καθηγητής Χημείας ΕΚΠΑ

 

Fascinating stuff! And a very difficult exercise in the philosophy of science and intellectual thinking.

Gregory Gregoriadis

University of London, University College London