Σχεδόν όλα τα παιδιά, όταν έρχεται το καλοκαίρι, επιδίδονται σε έναν άτυπο ανταγωνισμό του ποιος έφαγε τα περισσότερα παγωτά και ποιος έκανε τα περισσότερα μπάνια. Οι καλύτερες αναμνήσεις μας είναι από καλοκαίρια: οι πρώτες βουτιές του Ιουνίου, το camping, η κατασκήνωση, τα παιχνίδια στην άμμο, όταν μάθαμε να κάνουμε μακροβούτι ή όταν βουτήξαμε για πρώτη φορά με μάσκα παρατηρώντας τον μαγευτικό βυθό.

Τα καλοκαιρινά μπάνια είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τα παιδιά. Στην Ελλάδα, με 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, ευτυχώς είναι πολύ εύκολο να τούς προσφέρουμε αυτή την ευχαρίστηση, ειδικά τώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει. 

Γιατροί και παιδαγωγοί βεβαιώνουν ότι αποτελεί το ιδανικό άθλημα για την αρμονική σωματική τους ανάπτυξη αλλά και για τη διαμόρφωση της ψυχικής τους υγείας. Μέσω της κολύμβησης, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται, βελτιώνεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, δεν επιβαρύνεται το μυοσκελετικό σύστημα κατά την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού, ισχυροποιείται η σπονδυλική στήλη, το κορμί αποκτά ελαστικότητα.

Όλα τα παιδιά έρχονται στη ζωή με μία φυσική προδιάθεση για το νερό. Όσο πιο γρήγορα έρθουν σε επαφή με τη θάλασσα, τόσο πιο εύκολα θα μάθουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματά της επαφής με το υγρό στοιχείο, χωρίς να αποκτήσουν άγχη και φοβίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική ηλικία για να μάθει ένα παιδί κολύμπι είναι γύρω στα 3-4 χρόνια, όταν δηλαδή είναι ικανά να αντιλαμβάνονται τις οδηγίες του εκπαιδευτή τους.

Αν το παιδί σας είναι μικρότερο, εκμεταλλευτείτε κάποια μαθήματα βρεφικής κολύμβησης ή μία κοντινή παραλία για να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τη θάλασσα αλλά και να δεθείτε μεταξύ σας ακόμη περισσότερο.

Τα πλεονεκτήματα δεν είναι μόνο σωματικά! Είναι επίσης ψυχικά και πνευματικά:

Επιτυγχάνεται εκτόνωση του άγχους, στοχοθεσία και στοχοπροσήλωση, όταν ειδικά ένα παιδί συμμετέχει σε προπονήσεις, αυξάνεται η κοινωνικότητα και η άμιλλα, αποκτάται αίσθημα ανεξαρτησίας και ελευθερίας, ενώ ταυτόχρονα διδάσκονται στο πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο τους σωστά και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Το παν είναι το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια. Ακολουθώντας ορισμένες απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες που προτείνουν προπονητές κολύμβησης, παιδίατρο και ναυαγοσώστες, θα το βοηθήσετε να απολαύσει όλα τα καλά της κολύμβησης χωρίς ποτέ να βρεθεί σε κίνδυνο.

 • Μην πηγαίνετε σε παραλίες όπου πραγματοποιούνται θαλάσσια σπορ κοντά στην ακτή.
 • Βεβαιωθείτε ότι η παραλία είναι καθαρή.
 • Επισημάνετε στα παιδιά να κολυμπούν σε απόσταση από τα βράχια.
 • Ζητήστε από τα μεγαλύτερα παιδιά να βουτούν με τα πόδια και όχι με το κεφάλι, ειδικά αν είστε σε καινούρια παραλία.
 • Θέστε όρια μέχρι που επιτρέπεται το παιδί να κολυμπάει. Μην το αφήσετε να πάει πιο βαθιά, εκτός κι αν κολυμπάτε πλάι του κι είστε σε θέση να το βοηθήσετε.
 • Να είστε συνέχεια κοντά τους και να μην τα αφήνετε δίχως επίβλεψη.
 • Μην τα αφήνετε να κολυμπήσουν αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το τελευταίο τους κανονικό γεύμα.
 • Τα μπρατσάκια πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να εφαρμόζουν σωστά και να αντιστοιχούν στην ηλικία τους.
 • Τα μπρατσάκια δεν αποτελούν σωστικά μέσα. Προτιμήστε κολυμβητικά σωσίβια ή κολυμβητικά γιλέκα. Σε κάθε περίπτωση μην τα αφήνετε χωρίς επίβλεψη.  
 • Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά κρύβει άπειρους κινδύνους. Ο κανόνας είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στη θάλασσα το πρωί μέχρι τις 11.00 και το απόγευμα μετά τις 17.00.
 • Μην αφήσετε ποτέ τα παιδιά σας αφυδατωμένα και μην ξεχνάτε να τού φοράτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και ένα ελαφρύ μπλουζάκι όταν παίζει στην παραλία.
 • Κάθε δύο ώρες μη ξεχνάτε να το αλείφετε με αντηλιακή κρέμα με τον σωστό δείκτη προστασίας.

Πέντε εκατοστά νερό είναι αρκετά για να θέσουν σε κίνδυνο ένα μικρό παιδί. Ποτέ μην παίρνετε τα μάτια σας από τα παιδιά όσο είναι στη θάλασσα ή όταν είναι μόνα τους κοντά στο νερό. Ακόμα κι αν ξέρουν κολύμπι ή τα νερά είναι ρηχά, φροντίστε συνεχώς για την ασφάλειά τους.

Τα παιδιά αγαπούν τις ρουτίνες και το πρόγραμμα. Μετά από κάθε σας επίσκεψη στη θάλασσα, κάντε συνήθεια το να μαζεύετε τα σκουπίδια σας. Διδάξτε στα παιδιά σας να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον.

Κάντε τα να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο τη φύση, το καλοκαίρι και τη ζωή! Κάντε το καλοκαιρινό σας μπάνιο και τις διακοπές σας απόλαυση και παιχνίδι.

Δημιουργήστε τις καλύτερες αναμνήσεις και...καλά μακροβούτια!